Kentsel Mekanın Değişim Sürecini "Hareket" Kavramı Çerçevesinde İncelemeye Yönelik Bir Yöntem Önerisi - Özkök, Mete Korhan; Yenen, Zekiye (Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, 2022)
Bu çalışmanın amacı; kentsel mekanın tarihsel süreçte geçirdiği değişimidönüşüm süreçlerini ve etkilerini "hareket" kavramı temelinde açıklama ve çözümlemeye yönelik geliştirilen öneri yaklaşımın Edirne kent merkezi çalışma alanında seçilmiş ilgili dönem haritaları özelinde de- ğerlendirilmesidir. Sunulan kavramsal çerçeveden hareketle çalışmanın ele aldığı temel prob- lem; kentsel örüntülerin incelenmesi sırasında, geleneksel planlama yaklaşımı koşutunda, tek bir anın kesitine göre değerlendirilmesi, dolayısı ile durağan bir yapı olarak ele alınması ve süreç içinde görülen değişimlerin değerlendirilmemesi şeklinde belirlenmiştir. Fiziksel yapıda sokak örüntülerinin Mekan Dizimi Teorisi (Space Syntax) ve analiz yöntemi ile ele alınması doğrultusunda "doğal hareket", sosyal, ekonomik ve politik mekan kullanımlarının Kentsel Ağ (Urban Network) analiz yöntemi ile "yönlendirilmiş hareket" analizlerinin değerlendirilmesi sonucunda, çalışmada kentsel bütündeki akışihareket örüntülerinin ortaya konulması hedefien- mektedir. Çalışma değişimidönüşüm süreçleri, nedenleri ve etkilerine yönelik tartışmalar ile sonlandırılmaktadır.