Mekânsal Özelliklerin Yürüme Aktivitesi Üzerindeki Etkilerinin Sanal Mekânlarda Analizi - Çağlasın, Didem; Çubukçu, Ebru (Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, 2018)
Bu çalışma kapsamında imar planı yolu ile kontrol edilebilen kat yüksekliği, yapı çekme mesafesi (ön bahçe), yol genişliği ve arazi kullanım gibi mekânsal özelliklerin kişilerin yürüyüş tercihini nasıl etkilediğinin araştrılması hedefenmiştr. Anılan mekânsal özellikler açısından farklılaşan 24 adet sokak modeli üç boyutlu bilgisayar modelleme programları kullanılarak tasarlanmıştr. Bu sokak modelleri; planlama disiplininde eğitmine devam eden 70 katlımcı öğrenci tarafndan hem imgelenebilirlik (imageability), kapalılık (enclosure), insan ölçeği (human scale), çeşitlilik (complexity), uyumluluk (coherence) gibi mekânsal özellikler hem de yürünebilirliği ne derece teşvik etkleri hususunda değerlendirilmiştr. Elde edilen sonuçlar hangi kentsel mekânsal özelliklerin yürünebilirliği teşvik etği bağlamında değerlendirilmiştir.