Safranbolu Kent Formunun Tarihsel Serüveni ve Morfolojik İncelemesi - Yetiş, Rüveyda; Turcan, Yüksel; Dinçer, Ahmet Emre (Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, 2018)
Bir kenti meydana getiren yapılar topluluğunu anlamak ve analiz edebilmek için planlama ilkelerini etkileyen çeşitli faktörleri dönemsel olarak detaylıca araştırmak gerekir. Bu bağlamda Kent Morfolojisi kavramı Mimarlık disiplini ile kentlerin meydana gelme sürecini incelemesi bakımından ilişki kurar. Safranbolu gibi eski yerleşimlerin tarihi merkezlerini bilmek, bu tarihi merkezler etrafında büyüme-gelişme gösteren yeni alanları incelemek, plan kararlarının kent silueti üzerindeki etkisini gözlemlemek açısından önem arz eder. Böylece kentin yapılı çevresinin geçirdiği değişim ve dönüşümler tespit edilebilmektedir. Çalışma ile Safranbolu’nun kent formu ve tarihi süreçteki değişimi; imar planları, bu planlardan elde edilen vaziyet planları, fotoğraflar ve çizimler yardımı ile incelenmiş, farklı dönemlerde inşa edilen bina tipleri tespit edilmiş ve bu veriler ile kentin morfolojik yapısı ortaya konulmuştur. Safranbolu’yu farklı bağlamlarda incelemek isteyen çeşitli disiplinlerdeki araştırmacılara, kentin mevcut durumuna dair bilgi verilmesi amaçlanmıştır.