Kentsel Mekânda Rastlantısallık - Suman Buruk, Seda; Günay, Zeynep (Türkiye Kentsel Morfoloji Ağı, 2018)
Bildirinin amacı, rastlantısal olarak oluşan ve tasarlanmışlık yerine toplumsal yönelimlerle kurgulanan ve yeniden üretilen kentsel mekânların oluşum süreçlerinin incelenmesi ile rastlantısallık ve mekân üretimi arasındaki ilişkisinin sorgulanmasıdır. Bildirinin yanıt aradığı sorular şunlardır: Tasarım pratiğinin ürünü olmayan kentsel mekânlar nasıl oluşur? Rastlantısallık ve mekânın üretimi arasındaki ilişki nedir? Rastlantısallık tasarım sürecine nasıl dahil edilebilir? Bu ilişkinin sorgulanmasında, rastlantı kuramına bağlı olarak ve belirli bir başlangıç veya varış noktası olmadan gündelik yaşamı deneyimleyen gözlemci ve anlatıcı flanör / kentsel aylak kavramı temel alınarak keşifsel bir değerlendirme yapılmaktadır. Flanör deneyimin, alanda yapılacak gözlemler ve derinlemesine görüşmeler ile pekiştirilmesi ile rastlantısal mekânların oluşması sürecinde toplumsal yaşamın ve gündelik yaşam deneyimlerinin rastlantısal mekânların oluşmasına ve mekânın yeniden üretilmesine katkısına dair bilgi üretilmesi, ve bu bilginin tasarımın ve tasarımcının gelecekteki rolü üzerine bir tartışma platformu oluşturması amaçlanmaktadır.